Jak přejít z ITIL v3 na ITIL 4?

Přinášíme kompletní přehled, jak upgradovat ITIL v3 na ITIL 4. Termíny vydání nových modulů, kredity potřebné pro upgrade certifikací Axelos, PeopleCert.

Pokud jste již získali nějaké ITIL v3 certifikace a nechcete ztratit kredity, zde je návod, jak využít upgrade v novém certifikačních schématu na základě různých certifikací dosažených v ITIL v3. Ve spolupráci s PeopleCert nyní můžete navíc získat 30% slevu. Jak ji získat najdete v článku: Sleva -30% na ITIL 4 u TAYLLORCOX

#AXELOS vytvořil doporučené "roadmapy", které usnadňují přechod na novou verzi a uchazeči i nadále získávají nové znalosti a dovednosti, které jsou potřebné k pochopení ITIL 4. Jako první jsme také informovali o změnách v nové verzi, pod článkem: Nový "ITIL 4" dorazí v agilní formě začátkem roku 2019.

ITIL v3 Foundation

Vzhledem ke struktuře ITIL v3, Axelos nevydal přechodový modul “transition” tak, jako tomu bylo u přechozího upgradu z ITIL v2 na ITIL v3. Kandidátům je tak doporučeno složit standardní zkoušku z ITIL 4 Foundation. V nové verzi je spousta nových materiálů, přepracované principy, procesy a proto doporučujeme absolvovat jeden z těchto kurzů:

ITIL 4 transition

V článku, který vyšel v řadě dalších médií jsme se věnovali i tipu na rychlý upgrade na ITIL 4 Foundation. Celé znění najdete zde: Fast Track na ITIL 4 Foundation


ITIL v3 Intermediate (3 až 4 kredity)

Absolventi, kteří mají menší počet kreditů mají na výber defacto 2 možnosti v závislosti na tom, čeho a jak rychle chtějí dalších certifikací dosáhnout. 

I. Varianta

Absolvovat ITIL 4 Foundation a následně vyčkat na další nové moduly. O tom kdy který bude vydaný jsme psali zde: ITIL 4: termíny vydání nových certifikací

II. Varianta

Doporučujeme využít zvýhodněné nabídky na ITIL certifikaci -30%, o které jsme psali v úvodu. A získat v certifikačním schématu ITIL v3 minimálně 17 kreditů, abyste mohli využít “Transition” modul na ITIL 4 Managing Professional, který vám pomůže osvojit si diference mezi starou a novou verzí metodiky.

Má to ještě jednu obdovskou výhodu. Trefíte 2 mouchy jednou ranou. Protože řada firem funguje podle ITIL v3 a bude chtít nastartovat upgrade na novou verzi metodiky. Díky tomu budete znát dokonale ITIL v3 Principy i nové přístupy ITIL 4.

Pro upgrade je nutné mít dostatečný počet kreditů. Kolik kreditů v ITIL v3 získáte za každý modul naleznete: ITIL v3 kredity a certifikace.


ITIL v3 Practitioner / Intermediate  (6 a více kreditů)

Pokud jste dosáhli 6 a více kreditů, potom určitě pokračujte ve sbírání kreditů ITIL v3 a získat snadný přechod na ITIL 4 s pomocí nového modulu ITIL 4 Managing Professional. Ten je určen všem, kteří dosáhli 17 kreditů, tj. absolvování všech modulů v rámci ITIL Intermediate Lifecycle:

ITIL v3 Expert

Pokud jste získali certifikaci ITIL v3 Expert, potom je pro Vás určený modul ITIL Managing Professional transition, který bude spuštěn v říjnu, jak jsme již informovali v přehledu vydání nových certifikací ITIL 4.

Pár tipů na závěr

  • Další otázky a odpovědi najdete v sekci ITIL FAQ
  • ITIL je hodně o souhře s Agile a DevOps. Tyto dovenosti si nejlépe nacvičíte v ITIL 4 Simulaci, o které jsme zveřejnili recenzi absolventů zde.
  • Máte dotaz, nebo chcete pomoci s kariérní mapou? Volejte nebo pište na kontakty TAYLLORCOX

Chcete získat dárek k narozeninám?