Jak se bránit před IT výpadky aneb Ponaučení z kauzy CrowdStrike

Globální výpadek IT systémů způsobený aktualizací od společnosti CrowdStrike zasáhl přes 8 milionů zařízení s operačním systémem Microsoft. Ochromil banky, letecké společnosti, nemocnice i úřady. Jak minimalizovat dopady podobného incidentu na vaši organizaci?

Co vlastně způsobilo globální IT výpadek?

Aktuální problémy s globálním výpadkem IT systémů ukázal, jak je dnešní svět zranitelný. To platí zejména v případě, je-li nějaká technologie rozšířená a k dispozici není pořádný „plán B“ pro případ jejího selhání.

Chybná aktualizace bezpečnostního software od společnosti CrowdStrike zasáhla cloudové služby i systémy provozované „on-premise“ (v místě). Podle dostupných informací byl přitom na vině nenápadný soubor, který stačilo v postiženém zařízení, například počítači, smazat a systém opět naběhl. Konkrétně šlo o soubor, jehož název končil na „.sys“. Zde si dovolím upozornit, že v tomto případě jde o data s konfigurací, ačkoliv přípona souboru svádí k tomu myslet si, že by mohlo jít o jádro tzv. „ovladače“.

Článek se přesto zabývá právě ovladači. Proč? Jejich hluboká integrace v systému totiž může snadno vést k podobným problémům. U běžných programů takto fatální důsledky nehrozí.

Update (22.07.2024, 9:45): Globální IT výpadek je zneužíván kriminálními skupinami v rámci phishingových a podobných aktivit. Ty nabízejí podvodné nástroje k opravě chyby a obnově činnosti. Ke stahování opravných programů využívejte jen důvěryhodné stránky!

Co je to ovladač?

Řada komponent pro své fungování potřebuje ten správný ovladač. Softwarový nástroj, který systému umožní pracovat s hardwarovým zařízením počítače či serveru nebo ovlivňovat jeho funkce. Ovladač umožňuje velmi vysokou úroveň přístupu k hardware a pokročilou kontrolu nad chováním operačního systému. Ovladač tak může provést i věci, které běžný program dělat nemůže. Není-li tento součástí Windows (často je), musíme ho doinstalovat. Všichni tak ovladače běžně používáme.

Vedle „.sys“ souboru jsou důležité i soubory s příponou „.inf“ pro instalaci předmětného ovladače a „.cat“ s informacemi o elektronickém podpisu ovladače. Ano, ovladače jsou elektronicky podepsány. Například Microsoft běžně nepovolí instalaci a spuštění ovladače bez „toho správného“ elektronického podpisu. Instalační program může samozřejmě nainstalovat i další typy souborů, vyjmenovaná trojice je technickým minimem nutným pro korektní instalaci a spuštění ovladače.

S využitím „.sys“ souborů je možné psát i tzv. „filtry“, které přímo ovlivňují přístup k funkcím operačního systému, síťový provoz a souborové systémy nevyjímaje. Tento typ ovladačů tak často využívají i antiviry a firewally, potřebují-li například zakázat nějakému programu komunikovat po internetu nebo přistupovat k infikovanému souboru.

Princip softwarového ovladače lze samozřejmě využít i k nekalým účelům. Jsou součástí celé řady rootkitů, což je program, který sám sebe v systému skrývá a také ovlivňuje jeho funkce. S ovladači se ale setkáme i v případě řady her, ve kterých mají softwarové ovladače za úkol bránit pirátskému šíření hry. Nutno podotknout, že některé protipirátské ochrany se principem svého fungování od rootkitů nemusí lišit.

Chyby a jejich důsledky

Chyby při práci se softwarovými ovladači mohou katastrofální vliv na stabilitu zařízení a operačního systému. A to právě díky vysoké úrovni přístupu a možnosti přímo komunikovat s hardware. Následky jsou přímo úměrné rozšířenosti programu, jehož součástí ovladač je. U široce rozšířeného operačního systému, jako je Microsoft, jsou dopady skutečně celosvětové.

I relativní drobnost při práci s ovladači může zapříčinit pád systému. Zasažený systém pak nemusí být možné znovu spustit bez manuálního zásahu, jak jsme to viděli v případě aktuální kauzy. Nemusí jít nutně o chybu ovladače, havárii může vyvolat i nepovedená aktualizace konfigurace či nesprávné použití nástroje, jehož je ovladač součástí. Někdy se mohou ovladače dostat i do konfliktu mezi sebou, což je hlavní důvod, proč se důrazně nedoporučuje mít v systému aktivních například více antivirů či firewallů.

Jak již bylo řečeno, Microsoft velmi hlídá, jakým ovladačům povolí běžet v režimu jádra. Klíčovou roli zde hraje elektronický podpis. Ale i ten může být paradoxně zdrojem problémů, které mohou být obzvláště významné, je-li disk zašifrován. Jsou známé případy, kdy byl ovladač chránící hru proti pirátskému šíření kategorizován jako nezbytný pro běh systému. Když se po letech od vydání hry vyskytl problém s ověřením platnosti jeho elektronického podpisu, ovladač se nezavedl a systém nenastartoval.

Věc lze běžně řešit tak, že při startu počítače dočasně vypnete ověřování platnosti elektronického podpisu u zaváděných ovladačů, případně můžeme spustit systém v nouzovém režimu atd. Nainstalované ovladače jsou pak zavedeny. Je-li ale aktivní nástroj pro šifrování disků, typicky Bitlocker, tak může detekovat změnu v parametrech spouštění systému a zobrazit dotaz na vložení tzv. obnovovacího klíče šifrovacího nástroje. Nemáte-li tento klíč k dispozici, stojíte před problémem v podobě nefunkčního počítače s nedostupnými daty. Data z takto postižených počítačů jsem pomáhal zachraňovat, vím tak dobře, o čem mluvím.

Základní doporučená opatření

Níže je uvedeno několik opatření, jejichž implementace může v řadě případů pomoci zejména středním a menším firmám a jednotlivcům. Detailnější popis těchto opatření je uveden v plném znění článku na gdpr.cz.

  • Mějte vždy připraven plán B
  • Zálohujte obnovovací klíč nástroje Bitlocker
  • Zálohujte data
  • Nespoléhejte pouze na cloud
  • Vyberte osvědčený bezpečnostní software

Co si odnést z CrowdStrike/Microsoft výpadku?

Tento článek měl za úkol přiblížit problematiku softwarových ovladačů a připomenout, že špatně napsaný antivir může v počítači napáchat více škody než užitku. A ani využívání cloudových služeb není v tomto směru úplně bez rizik. Osobně však věřím, že současná kauza bude mít ve svém důsledku na kvalitu softwarových produktů pozitivní vliv, a my tak o podobných výpadcích zase dlouho neuslyšíme. Snad nejsem přehnaný optimista...


Chcete získat dárek k narozeninám?