Privacy Days Prague 2024

Na začátku října se konaly Prague Privacy Days organizované Spolkem pro ochranu osobních údajů. Jaká témata rezonují data privacy komunitou?

Ve dnech 2. a 3. října 2024 proběhl v Praze již VIII. ročník konference Privacy Days. Konferenci organizuje Spolek pro ochranu osobních údajů ve spolupráci s evropskou asociací pověřenců EFDPO

Letošní ročník konference byl rozdělen do dvou částí, české a anglické

Anglickou část, která proběhla 2.10.2024, zahájil místopředseda Úřadu pro ochranu osobních údajů pan Petr Jäger. Ten zdůraznil, že "v současném světě data volně proudí napříč hranicemi a digitální stopy rostou, obrazně řečeno, s každým klikem. Koncept ochrany soukromí tak nebyl nikdy relevantnější. Soukromí není jen právní nebo technickou otázkou. Je to základní lidské právo, které si zaslouží nejen naši pozornost, ale i naši ostražitost. Tu pak především ze strany dozorových úřadů. Jsem rád, že diskuse, které budou probíhat v následujících dvou dnech budou cíleny právě na tato naléhavá témata." 

Českou část konference zahájil o den později předseda ÚOOÚ pan Jiří Kaucký. Ve svém  úvodním vystoupení zdůraznil význam toho, jak se podaří implementovat novou evropskou digitální legislativu do českého právního prostředí. "Evropská komise vyvinula značné úsilí, aby byla Evropa schopna přijmout nový digitální věk, a to tím, že posílí postavení občanů, podniků a správních orgánů prostřednictvím nové generace technologií, které budou ku prospěchu všech. Stojí před nám velká výzva, a to v řádném procesu formální implementace právních norem vstřebat nové evropské akty do českého digitálního ekosystému a uvést je v život. K tomu bude nezbytná úzká spolupráce státní správy s představiteli průmyslu a obchodu, odbornými asociacemi, neziskovým sektorem a ideálně i s občany samotnými." uvedl pan Kaucký.

První den Privacy Days, na kterém vystupovali zejména zahraniční účastníci z Německa, Itálie, Francie, Rakouska, Slovinska a Maďarska, byl věnován mimo jiné i roli pověřenců pro ochranu osobních údajů a dozorových úřadů v rámci Nařízení o umělé inteligenci, identifikaci subjektů údajů v pojetí GDPR, možnostem a úrovním databázové anonymity, předávání údajů do třetích zemí a zpracování osobních dat v herním videoprůmyslu. Zakončen byl panelovou diskusí na téma „Pay or OK“.  

Druhý den konference byl věnován především praktickým aspektům a zkušenostem v oblasti uplatňování pravidel a opatření pro ochranu osobních údajů např. při zavádění systémů umělé inteligence, při jejich správě a rozvoji, a to s ohledem na úlohu a pravomoci pověřenců pro ochranu osobních údajů, dále otázkám kontroly zaměstnanců, novinkám v judikatuře Nejvyššího správního soudu a Soudního dvora Evropské unie, využívání umělé inteligence ve zdravotnictví a debatě o současné roli a pozici Evropského sboru pro ochranu osobních údajů.

Konference byla již tradičně zakončena čtyřmi tematickými workshopy zabývajícími se konkrétními problémy spojenými se zpracováním osobních údajů. Workshopy se zabývaly tématy kybernetické bezpečnosti, ochranou osobních údajů při využití umělé inteligence obecně i ve zdravotnictví a novým pravidlům pro sdílení dat. Letošní konference byla zakončena neformální oslavou desátého výročí Spolku pro ochranu osobních údajů.

„Těší nás, že se pravidelná podzimní konference našeho spolku stala pevnou součástí vzdělávání pověřenců a největší akcí věnovanou ochraně a zpracování osobních údajů v České republice. Letošní ročník přinesl důraz na mezinárodní rozměr ochrany údajů a díky řadě přednášejících ze zahraničí přispěl k přeshraniční výměně zkušeností“ doplnil k tomu Vladan Rámiš, předseda výboru Spolku pro ochranu osobních údajů.

Partnery konference byli Úřad pro ochranu osobních údajů, Unie podnikových právníků, společnost Microsoft, advokátní kanceláře KMVS, Kinstellar, Pierstone, PRK a ROWAN Legal, společnost ACOMWARE a ČIMIB. Článek byl publikován také na doméně GDPR.cz.

Chcete získat dárek k narozeninám?