Scrum Master vs. SAFe Scrum Master

Film Batman vs. Superman je první, co si vybavím při diskusi dvou táborů od agilních mistrů: Scrum Master vs. SAFe Scrum Master. Oba přístupy jsou si tak podobné, ale přitom zcela odlišné. Připraveni na kritiku, kdo je tu větší akční hrdina?

Proč k tomu máme co říct

V první řadě tu nechceme prosazovat něčí ortodoxní názor. Tohle srovnání bude spíše hodnocení podobně jako ve filmovém Kinoboxu, který filmu udělí procentuální score na základě hodnocení od filmových kritiků. 

Nebudeme vám vnucovat svůj názor, že je lepší SAFe, nebo Scrum. Oba přístupy mají co do sebe. Chceme se prostě podělit o zkušenosti. Obě metodiky jsme otestovali na vlastních interních projektech, u klientů, máme řadu feedbacků od absolventů ze školení SAFe Scrum Master, nebo Scrum Master. A tyto cenné zkušenosti tu seřadíme vedle sebe a popíšeme pro i proti. Prostě sami si udělejte názor, která role je pro vás ten správný akční hrdina projektů.

Co jste o nás nejspíše (ne)věděli

Většina z vás si zafixovala TAYLLORCOX jako agilní akademii, která školí typické role (Scrum Master, Product Owner a Developer). Ale tím to nekončí. V roce 2017 jsme získali skvělé profesionály na školení SAFe. 

A v minulém roce se stali první a stále jedinou českou akreditovanou školící organizací na kurzy od spoluautora metodiky: Scrum.org s českým trenérem (fakticky unikát). Pořádáme různé speciální agile / lean workshopy: stačí se podívat sem: www.scrum.cz

A co jste nejspíš nevěděli: prakticky od vstupu na český trh (v roce 2007) úspěšně pomáháme jako agilní koučové, vedeme, nebo suplujeme i další role v agilních týmech. Včetně mediace u problémových projektů za pomocí auditu projektů dle P3M3.

To nám pomáhá testovat teorii v praxi. Je úžasné vidět, jak to co děláme, posouvá naše klienty dál. Myslím si, že tyto všechny důvody jsou dostatečným argumentem proto, abych zde udělal co nejobjektivnější srovnání obou přístupů: SAFe vs Scrum.

Když jsme v roce 2016 viděli poprvé na projektu v Emirátech metodiku SAFe, byli jsme nadšeni. No pak přišlo i určité vystřízlivění, protože nic není takové, jak se na první pohled zdá. Takže pojďme k věci:

Scaled Agile Framework (SAFe)

Tohle je prostě robustní enterprise řešení pro organizace, které potřebují sladit byznysovou agilitu. SAFe vám dává směr, jak být konkurenceschopnější a prosperovat v digitálním prostředí budoucnosti. Jde o nejpopulárnější agilní enterprise nástroj, který pomáhá organizacím sladit více týmů, pracujících na stejném produktu.

Agilní týmy, které pracují podle SAFe sice mohou použít Scrum, ale nemusí. SAFe týmy používají pro své projekty agilní metodiky, které vycházejí ze Scrum, ale stejně tak můžete sáhnout po Kanban, nebo Extreme Programming (XP).

Tohle je zcela zásadní odlišnost SAFe. Prostě můžete se sami rozhodnout, které části Scrumu si vyberete a s čím je budete kombinovat. Každý tým potřebuje pro zvýšení performance většinou něco jiného. A v neposlední řadě některé agilní týmy vůbec nepoužívají tradiční Scrum prvky. Přesto je hlavní role v SAFe označována titulem Scrum Master, resp. SAFe Scrum Master.

Scrum (originální Scrum Guide framework)

Chceme se zde primárně věnovat odlišnostem SAFe Scrum Mastera od Scrum Mastera podle Scrum Guide. Nikoliv vysvětlování "co je to Scrum". Tento Framework byl tolikrát popsaný, že bych zde zbytečně opakoval to, co už je napsané jinde.

Pokud Scrum neznáte, jde o samotné kořeny agilních principů. Bez tohoto přístupu by neexistovala metodika SAFe. Asi nejlepší je investovat pár hodin do krátkého "Introduction kurzu", vedeného zkušeným Scrum Masterem. Aktuálně to je možné i online, s živým trenérem. Kontaktně. Zde:

Scrum Introduction


Odlišnosti

Scrum Master x SAFe Scrum Master

Jak už jsem vysvětlil, agilní týmy fungující podle SAFe vůbec nemusí Scrum používat. A pokud Scrum nepoužívám, tak logicky není nutné, aby SAFe Scrum Master metodiku Scrum (popsanou ve Scrum Guide) znal.

Je zvláštní, že obě role mají stejné jméno, když jsou tak odlišné. Posuďte sami. V prostředí SAFe hraje Master úplně jinou roli a klidně by se tato pozice / role mohla jmenovat SAFe Team Master.

SAFe Scrum Master

Scrum Master

Musí primárně zajistit dosažení co nejlepších výsledků v oblasti kvality, plánování, životního cyklu projektu a v neposlední řadě dohlédnout na to, jak doručit dodávky co nejrychleji. 

Jeho doménou je pomoci týmu v co nejhladší aplikaci agilních principů. Vlastně je podporou pro agilní tým, tak aby co nejvíce využíval Scrum.

Pomáhá implementovat SAFe (Scrum, Kanban, další agilní techniky).

Zaměřuje se na implementaci Scrumu v rámci týmu a rolí Product Ownera a Developera.

 



Podobnosti

Scrum Master x SAFe Scrum Master

Ten, kdo si v úvodu myslel, že obě role jsou stejné je nejspíš překvapen jak moc se liší. Mají ale i spoustu věcí podobných, pojďme je prozkoumat podrobněji:

1 Leader

Leader, Coach: ať už jste typický Scrum Master, nebo ten od SAFe, obě pozice mají na starost trénink a vedení svých týmů. Oba využívají i další agilní techniky, jako je Kanban, nebo XP (eXtreme Programming).

2Řešitel

Řešení problémů: obě role pomáhají svým týmům překonávat problémy. V principu jde o to, aby kdokoliv mohl přijít a ukázat na překážky ve své práci a tým je pomohl odstranit. Přesto mají oba přístupy odlišný způsob řešení problémů.

3 Autorita

Samoorganizované týmy: jeden ze svatých grálů agility. Větší samostatnost znamená, že tým má větší autoritu, lepší schopnosti rozhodovat se v dílčích krocích a zrychlit dodávky tím, že se minimálně deleguje a čeká na schválení „vyšším managementem“.

4 Pravá ruka

Product Owner: Scrum Master je pravou rukou Product Ownera např. v oblasti backlogu (položek čekajících na řešení). Pomáhá mu také s plánováním a zlepšením agility u produktů a služeb.


Závěr: můj pohled na věc

Role (SAFe) Scrum Mastera, zejména v korporacích může mít mnoho tváří a rozdílné potřeby i očekávání. Zásadní přitom je, zda agilita vychází z principů sepsaných ve Scrum Guide, nebo je organizace řízena podle Scaled Agile Framework.

SAFe Scrum Master vs. Scrum Master

Na malé projekty a menší agilní tým bych volil rozhodně Scrum a řídil se tím, co je roky prověřeno a nově i aktualizováno ve Scrum Guide. Manažeři, které mají cross funkční týmy, resp. více týmů a více menších projektů, které spolu souvisí, ale řídí se odděleně, rozhodně bych doporučil SAFe.

Mne osobně se nejvíce líbí techniky ScrumXP: jde o odlehčenou verzi procesů, které jsou ideální právě pro cross funkční a samoorganizované týmy. Jde o kombinaci toho nejlepšího pro řízení agilních týmů ve Scrumu a akcelerátory pro vývoj (eXtreme Programming).

Nejde o nijak ortodoxní názor a rozhodně můžete využít Scrum i na velké agilní týmy. Jenže SAFe tam tak nějak tu cestičku už prošlapal a proč vymýšlet vymyšlené? A tím spíš, když vám jde o tak klíčovou roli, jakou je Scrum Master.

Samozřejmě můžete sáhnout i po jiných agilních metodikách, neznamená to, že jsou špatné. Ale pro Scrum a SAFe existuje tolik otestovaných scénářů, postupů, principů a technik, které vám s naprostou jistotou pomohou. Stejně ve výsledku agilita slaví úspěch tam, kde vítězí nad dokumentací zdravý selský rozum.

Chcete získat dárek k narozeninám?