Pohled do roku 2024: Využití AI pro prevenci finanční kriminality

Na prahu roku 2024 čelí svět stále složitějším výzvám. V roce 2023 nejčastěji rezonovalo téma umělé inteligence. Byť , jak by klasik řekl, není vůbec umělá, a už vůbec ne inteligentní. Zatím.

Umělá inteligence: Zlomový krok

Rok 2022 se stal významným mezníkem v historii umělé inteligence (AI), zvláště pro laickou veřejnost. Listopad tohoto roku zahájil novou éry. Společnost OpenAI zpřístupnila široké veřejnosti svůj chatbot ChatGPT, což vyvolalo lavinu zájmu o AI. Následovalo šílenství kolem aplikací na tvorbu obrazů, jako jsou Midjourney a DALL·E 2. Od té doby se téměř každý týden objevovaly stovky či tisíce nových modelů AI. 

AI ale nepozorovaně prorostla naši společnost již dávno. Ovládá vše od našich mobilních telefonů až po automobily. Moderní svět se bez ní prakticky neobejde. Usnadňuje mnoho operací, zejména analytických nebo automatizovaných. S rychlým vývojem AI ale přicházejí i obavy, že může být autonomní a vymknout se jakékoliv kontrole.

Jak využít AI pro prevenci finanční kriminality?

Pro účinnou implementaci AI se nejen finanční instituce mohou soustředit na několik klíčových oblastí:

  • Integrace dat

  • Výběr vhodných nástrojů AI a kontinuální trénink modelů

  • Spolupráce finančních institucí

Je jasné, že AI samo o sobě není zázračným řešením. Chytré využití AI prvků ale výrazně zvyšuje schopnost finančního průmyslu a dalších sektorů bojovat proti finanční kriminalitě. Poptávka po odbornících na finanční kriminalitu stoupá. To ostatně odráží i potřebu lidského odborného poradenství k doplnění systémů AI. Tito odborníci hrají klíčovou roli v tréninku AI modelů, jemném ladění algoritmů a interpretaci výsledků. Synergie lidského odborného poradenství a nástrojů řízených AI může vytvořit robustní obranu proti finanční kriminalitě, kde lidská intuice a analytické dovednosti doplňují rychlost a schopnosti systémů AI.

Umělá inteligence z pohledu České národní banky

S novým rokem 2024 se stává využití umělé inteligence v prevenci podvodů a dalších trestných činů pro finanční sektor nejen možností, ale i nutností. Právě udržováním kroku s technologickým pokrokem a využíváním potenciálu umělé inteligence mohou finanční instituce nejen chránit samy sebe a svoje klienty, ale také významně přispět ke stabilitě globální ekonomiky. Budoucnost prevence finančního zločinu spočívá v symbiotickém vztahu mezi umělou inteligencí a lidskou odborností, partnerství, které slibuje posílení finančního světa proti neustále se vyvíjejícímu finančnímu zločinu.

ČNB vyjadřuje postoj technologické neutrality, což znamená, že nebrání zavádění systémů s využitím umělé inteligence ani v oblasti proti praní špinavých peněz (AML). V případě implementace AI systémů ČNB zdůrazňuje význam obezřetného přístupu, který zahrnuje několik klíčových aspektů:

  • Ověření kvality vstupních, tzv. učících dat, která jsou základem pro prvotní kalibraci AI

  • Srozumitelnost a rekonstruovatelnost rozhodovacích procesů AI

  • Průběžná kalibrace modelu AI

  • Spolupráce mezi IT týmy a útvary řízení rizik

  • Programová předpojatost v rozhodování systému

  • Maximální transparentnost systému

Celý článek naleznete na gdpr.cz

Chcete získat dárek k narozeninám?